


Ingredienser (browniebotten):
100 g smör
125 g mörk choklad
2 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
En nypa salt
2 st ägg
1,5 dl mjöl
Ingredienser: (vit chokladmousse):
150 g vit choklad
0,5 msk smör
2 äggulor
3 dl vispgrädde
1,5 gelatinblad
Ingredienser (Passionfruktsmousse):
2,5 gelatinblad
4 st passionsfrukter alt. 8 st frysta passionsfruktstärningar
1 dl färdig passionsfruktsjuice
0,5 dl socker
2,5 dl grädde
Gör såhär (browniebotten):
1. Slå på ugnen på 175 garder (över- och undervärme). Klä sedan en springform (ca 20 cm) med bakplåtspapper både i botten och runt kanterna. Smöra kanterna för att få papperet att fästa på kanterna. Alt. använd tårtplast men då klär du in kanterna efter att du gräddat browniebotten.
2. Smält smöret i en kastrull och ta av från plattan. Hacka chokladen och rör ner i det smälta smöret direkt och rör tills chokladen smält.
3. Blanda ner socker, vaniljsocker och salt och rör ihop.
4. Ha i ett ägg i taget och blanda mellan varje.
5. Sikta och vänd ner mjöl tills du har en jämn smet.
6. Ha smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara fast i kanterna och lite lös i mitten. Ställ den direkt i kylen och låt kallna antingen över natten eller i minst 4 timmar.
Gör såhär (vit chokladmousse):
1. Ta fram grädden ca 30 minuter före du börjar.
2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
3. Vispa grädden fast, men inte hårt i en bunke.
4. Smält choklad och smör i en annan bunke över vattenbad.
5. Ta av bunken från vattenbadet och tillsätt gelatinbladen. Rör om och blanda väl. Skulle det bli gelatintrådar är det bara att försikta värma blandningen över vattenbadet lite mer så löser sig gelatinet i chokladen. Få inte panik om det ser riktigt skuret ut, det ordnar sig när du har i äggen sen.
6. Vispa äggulorna lite lätt i en egen bunke och tillsätt dem med chokladblandningen och blanda väl.
7. Blanda i lite av den vispade grädden i chokladblandningen och rör om. Tillsätt därefter resterande grädde och vänd ihop med luftiga tag.
8. Häll moussen över browniebotten. Om man vill så spara lite av moussen och gjut i silikonformar och in i frysen, så kan du dekorera tårtan med dessa sedan.
9. Ställ tillbaka tårtan i kylen så moussen stelnar.
Gör såhär (passionsfruktsmousse):
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5-10 minuter.
2. Ta ur passionsfruktern och lägg fruktkött (eller ta de frysta träningarna), passionsfruktsjuice och socker i en kastrull och sjud ca 1 min. Sila blandningen genom en sil så du får bort kärnorna.
3. Krama ur gelatinbladen och smält de i juiceblandningen. Låt svalna.
4. Vispa grädden löst och blanda ner juiceblandningen försiktigt med en slickepott.
5. Häll moussen över den stelnande vita chokladmoussen. Samma här; Om du vill, ta undan lite av moussen och gjut i silikonformar som du ställer in i frysen så har du ytterligare lite dekoration.
6. Ställ in tårtan i kylen tills det stelnat, ca 3-4 timmar.
7. När tårtan stelnat ta ut den och spänn loss springformen. Dra försiktigt bort tårtplasten eller bakplåtspapperet från sidorna, dekorera och servera antingen direkt eller förvara den i kylen före servering.
0