Blåbärssockerkaka
Sockerkakor är det perfekta kaffebrödet! Gärna nybakad också såklart! Det här receptet hittade jag för jättelänge sedan och har varit sugen att testa flera gånger men så har något annat kommit ivägen. Idag fick jag mamma och pappa på fikabesök så då passade jag på. 
 
En sockerkaka ska ju gräddas i ugnen ganska länge så det är ingenting man kan slänga ihop under tiden fikagästerna väntar, utan lite förberedelse är nog bra :)
 
Recpetet kommer från Frida och hittas här, men finns också under bilderna! Jag har bytt ut vaniljsockret mot vaniljpasta och tagit lite större mängd, det blev riktigt gott :)
 
 
 
 
Ingredienser:
50 g Smör
1 dl Mjölk
2 Ägg
2 dl Strösocker
1 tsk vaniljpasta
3 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
2.5 dl Blåbär (använder du frysta blåbär så vänd runt dom i lite potatismjöl)
Lite kokosflingor att ströa formen med
 
Gör såhär:
1. Ställ in ugnen på 175°C (över och undervärme) och smöra en sockerkaksform som du ströar med kokosflingor.  
2. Smält smöret, blanda ner mjölken och ställ åt sidan.
3. Vispa ägg och strösocker poröst. Blanda sist i vaniljpastan.
4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner det i äggsmeten.
5. Tillsätt smörblandningen och rör ihop en jämn smet.
6. Häll 1/3 av smeten i formen, strö över blåbär och repetera 2 ggr.
7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter. När provstickan är helt torr är kakan klar.