Saffransmacarons med apelsinsmörkräm
Ju närmare julen kommer desto mer märker man hur poppis det är att ha saffran i varenda bakverk. Jag kan tycka det går lite till överdrift, speciellt som jag inte är superförtjust i just saffran men något jag ändå har testat att baka är saffransmacarons!
 
Jag fyllde dessa med apelsinsmörkräm, och dom blev faktiskt riktigt goda även om jag var lite skeptisk till att ha saffran i från början. Jag har färgat macaronsen extra gula samt färgat smörkrämen extra orange med pastafärg för jag tyckte det passade bra, men har man inte pastafärg så hoppar ni bara över det!
 
Försök aldrig färga macaronsmet med karamellfärg! Det tillsätter för mycket vätska i smeten och kommer inte fungera.
 
Under bilden hittar du receptet som ursprungligen kommer från Mette Mirabell. 
 
 


Ingredienser macarons:

120 g äggvitor, uppdelat i två skålar
35 g strösocker
150 g mandelmjöl
150 g florsocker
150 g strösocker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag
1 pkt saffran (0,5 g)

Ingredienser apelsinsmörkräm:
 
 
200 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
3 msk apelsinsaft (koncentrerad)
0.5 tsk äkta vaniljpulver
2 äggula
rivet skal från 1 apelsin
2 dl florsocker
3 msk apelsinsaft (koncentrerad)
0.5 tsk äkta vaniljpulver
2 äggulor
rivet skal från 1 apelsin
 
 
 
 

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 160 grader

2. Blanda mandelmjölet och siktat florsocker i en bunke och ställ åt sidan.

3. Mortla saffran och 1 krm socker. Blanda sedan ihop detta med florsocker- och mandelblandningen.

4. Vispa upp 60 g äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 g socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokas upp.

5. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en kastrull. Sätt plattan på hög värme och låt koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en kökstermometer.

6. Under vispning på låg fart, häll med en tunn stråle sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras direkt då sockerlagen fått rätt temperatur och är ingenting som kan stå för då stelnar det i kastrullen, och akta för stänk av hett socker!

7. Vispa marängen på hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, det tar ca 10 minuter.

8. Rör i 60 gram äggvita i mandel- och florsockerblandningen som du tidigare ställde åt sidan. Tillsätt ev. valfri färg. Använd inte karamellfärg i vätskeform för då blir blandingen för lös, då är geléfärg såsom pastafärg bättre. Tänk också på att färga blandningen starkare än vad du tänkt, den blir ljusare när marängen tillkommer.

9. Vänd i marängen i mandelblandningen och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Blanda inte för mycket, smeten ska vara trögflytande.

10. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen så slå plåten i bordet några gånger så slår du ur luften och de blir släta och fina. 

11. Låt de vila på plåten minst 30 minuter så de får en lite torkad yta.


12. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.

13. Låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från papperet, dom är riktigt ömtåliga små kakor.

14. Under tiden som kakorna svalnar kan du vispa ihop apelsinsmörkrämen. I med alltsammans i en bunke och vispa ihop! Färga krämen om du vill få den extra gul eller orange (även här med pastafärg för att inte smeten ska bli lös).

15. Spritsa smörkrämen på undersidan av macaronsen och sätt ihop med en annan halva.
 

Bara att äta och njuta av dessa söta små kakor!
Macarons förvaras i kylen men funkar också utmärkt att frysa in.