Blåbärscheesecakegrottor
Återigen småkakor - inte min kopp thé men ett fikafat blir liksom inte riktigt komplett utan dom.
Ramlade på detta recept via Pinterest och var tvungen att testa. Originalreceptet hittar du här, men jag har ändrat mängderna lite för jag tyckte det blev för torr deg annars.
 
Jag gjorde mina i en minimuffinsform med minimuffinsformar och då blir det lite fler kakor (ca 26 stycken), men du kan absolut använda lite större formar och då blir det färre kakor ;)
 
 
Ingredienser (degen):
250 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
 
Ingredienser (fyllningen):
100 g färskost
1 ägg
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl färska eller frysta och tinade blåbär

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
2. Lägg ut små muffinsformar på en plåt (funkar också att lägga formarna i en muffinsplåt om du har en sån).
3. Blanda alla ingredienser till degen i en matberedare (elvisp funkar också bra).
4. Dela degen i lika bitar och rulla till bollar ungefär lika stora som valnötter.
5. Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten. Använd något runt som baksidan på en bakpensel eller som jag andra änden på en köttyxa ;)
6. Blanda färskosten krämigt och tillsätt övriga ingredienser och blanda till en jämn smet.
7. Fyll gropen i varje kaka med färskostfyllningen, ca 1 msk. Fyllningen är ganska rinnig så jag använde en knäcktratt för att inte få alltför mycket spill. Toppa därefter med blåbär.
8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.
9. Låt kallna på galler under en kökshandduk. Har du gräddat kakorna i en muffinsplåt så låt kakorna svalna i plåten innan du tar ut dom.
10. Sikta lite florsocker över kakorna innan du serverar dom. För vara dom i kylen om dom ska ätas upp snabbt annars går dom utmärkt att frysa, men ta fram dom en stund innan du ska bjuda på dom.