Banankladdkaka
Det blev en låååååång bloggpaus och uppehåll i nytestade recept här! Jag har varit superledig under sommaren, och därför inte uppdaterat här. Däremot har jag bakat massor så nu ska jag bara sammanställa allting så kommer det upp här sent omsider. Först ut är denna supergoda banankladdkaka.
 
Har du många bananer till övers, som kanske till och med legat och blivit lite bruna? Även om du inte har det så är det ändå värt att baka denna kladdkaka! Jag är egentligen inget fan av bakverk med banan i, men denna tillsammans med den goda chokladganachen ovanpå blir riktigt riktigt gott. 
 
Receptet hittade jag på Camilla Hamids blogg här, men det finns också nedanför bilderna.
 
 
 
Ingredienser:
2 mogna bananer
225 g smör
4 ägg
1 dl brunt farinsocker
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
150 g mörk choklad
 
Ingredienser (mjölkchokladganache):
200 g mjölkchoklad
0,75 dl vispgrädde

Ingredienser (dekoration):
2 dl vispgrädde
Hyvlad choklad
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och klä en springform (23 cm) med bakplåtspapper.
2. Skala bananerna och mosa till en puré med en gaffel. 
3. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
4. Ta en rymlig bunke och ha i mosade bananer, smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan förutom den mörka chokladen. Rör ihop för hand bara precis så det går ihop till en jämn smet.
5. Grovhacka den mörka chokladen och rör försiktigt ner i smeten tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
6. Häll upp smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills kladdkakan är gräddad i kanterna och vobbligt i mitten.
7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåp helst över natten men minst i 4 timmar innan dekorerar den.
8. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål- Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp precis tills det börjar koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
9. När chokladganachen tjocknat är det bara att hälla den på den kalla kladdkakan och breda ut den till ett jämnt lager. Ställ tillbaka kladdkakan i kylskået för att ganachen ska stelna medan du vispar grädden till dekorationen.
10. Vispa upp grädden och spritsa den på kladdkakan. Garnera med lite hyvlad choklad.
11. Servera kladdkakan direkt eller förvara den i kylskåpet. Den går också utmärkt att frysa men låt bli att garnera den med vispgrädden innan isåfall.