American cookies
Nu skojar jag inte, men jag har testat minst 6 olika recept och även provat varianter på samma recept ett flertal ggr innan jag tycker att jag ändå uppnått ett bra resultat. Det finns en hel del dåliga cookies-recept där ute...
 
Jag var ute efter den där sega kakan med chokladbitar i, som spricker och blir lite segkladdig vid gräddning samt har hårda chokladbitar inuti.
 
Självklart delar jag med mig! ;) Ni hittar receptet längst ner.
 
 
 
 
 
Ingredienser:
70 gram rumsvarmt smör
1,5 dl farinsocker farinsocker
0,5 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
0,25 tsk salt
70 gram mörka chokladknappar
70 gram vita chokladknappar
1 handfull minimarshmallows (ta helst vita, det ser aptitligare ut än färgade när de är gräddade)
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader med varmluftsfunktion
 
2. Vispa smör, farinsocker och strösocker fluffigt i en bunke. Blanda ner ägget. Sikta ner de torra ingredienserna och arbeta ihop med händerna till en deg.
 
3. Blanda i chokladknappar i degen, här kan du känna av om du vill ha mer av någon sort så blanda i mer. Har du inte chokladknappar så går det lika bra med en chokladkaka som du grovhackat. Fortsätt med att blanda i minimarshmallows efter smak.
 
4. När du är nöjd med degen så ta en tugga och en mumspaus - det är värt att testa! ;) 
 
5. Ta delar av degen och rulla till bollar (ungefär samma storlek som när man gör chokladbollar). Platta till bollen ganska rejält i handflatan och lägg på en bakplåtspapperklädd plåt. Ha bra avstånd emellan så de inte flyter ihop i ugnen. Jag fick plats med ca 6 kakor på en plåt.
 
6. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.
 
7. Låt kakorna svalna en aning så de stelnar ihop och blir flyttbara. Flytta sedan över dom till ett galler med hjälp av en stekspade så de inte blir för torra och ligger och eftergräddas på plåten. Låt dom svalna helt på gallret.
 
 
Tips! Får du deg över så rulla ihop den till en rulle, plasta in med plastfolie och stoppa in i frysen. Då är det enkelt att plocka fram, skiva upp, rulla till bollar och grädda om man får oväntade fikagäster och vill bjuda på nygräddat!