Havrerutor med dumle och mjölkchoklad
Jag har som mission att fylla upp min frysbox inför hösten/vintern då jag vet inte tiden för bakning kommer finnas på samma sätt längre och då är det perfekt att baka bullar eller kakor i långpanna. Tårtor och cheesecakes kanske inte är någon hit att frysa så man får tänka till på vad man bakar. Samtidigt vill jag ju variera mig lite och inte bara baka traditionella kärleksmums och morotskakor så därför tyckte jag det var kul när jag hittade dessa sega havrerutor hos Mykitchenstories
 
Söta, sega och goda! Så roligt med en smet där man riktigt förnimmer hur god kakan kommer bli när det är färdig. Receptet finns under bilderna :)
 
 
 

Ingredienser:
250 g smör
9 dl havregryn
5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
4 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 ägg
1,5 dl ljus sirap
220 g dumlekolor (en färdigförpackad påse)
100 g mjölkchoklad (grovhackad eller knappar)

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt ägg, sirap och smält smör. Rör ihop till en kladdig deg.
4. Klipp ner dumlekolor och arbeta in dem jämnt i degen.
5. Täck en långpanna (mått 30 x 40 cm) med bakplåtspapper och tryck ut degen i den med fuktiga händer (annars klibbar degen fast i händerna).
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills den fått fin, gyllenbrun färg.
7. Garnera kakan med mjölkchoklad medan den fortfarande är varm. Vänta med att skära upp den i rutor tills den svalnat.

Förvara inplastade i kylskåp. Funkar också utmärkt att frysa in!