Hallonbiskvier
Dessa har legat på min att göra-lista länge men på grund av det lilla pill som ändå är med biskvier så har det inte blivit av att jag testat baka dom. Jag gjorde ju biskvier i långpanna istället för inte alltför länge sedan.
 
Men i helgen så gjorde jag äntligen slag i saken. Går det för länge mellan gångerna jag bakar så börjar det klia i fingrarna. Det är också något väldigt psykiskt avslappnande med att baka, för du blir tvungen att koncentrera dig på vad du håller på med och kan släppa tankarna på annat.
 
Detta är världens godaste hallonpannacotta, som du vispar upp och därefter har som fyllning till biskvierna. Tror jag har gjort denna pannacotta i andra sammanhang också - riktigt god hallonsmak!
 
Receptet kommer ursprungligen från Camilla Hamid och räcker till 15 st biskvier. Jag använder gelatinblad istället för agar agar-pulver och har därför gjort utifrån mina mått nedan samt angivit mina gradantal på ugnen.
 
 
 
 
Ingredienser (hallonpannacottan):
225 g frysta hallon
1 saft från 1 citron
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker (till hallonfyllningen)
4,5 gelatinblad

Ingredienser (biskvibottnar):
140 g mandelmassa
0,5 dl strösocker
1 stor äggvita
200 g vit choklad

Frystorkade hallon eller rosa strössel till garnering

Gör såhär:

1. Koka upp hallonen i en kastrull tillsammans med citronsaften tills hallonen lösts upp till ett mos.

2. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.

3. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

4. Lägg vispgrädde och strösocker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och ställ kastrullen åt sidan.

5. Häll i det silade hallonmoset i kastrullen. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma gräddvätskan tills de löst upp sig.

6. Låt pannacottan svalna och stelna helt och hållet i kylskåp innan du vispar upp den fluffigt med elvisp. Under tiden kan du baka bottnarna.

7. Riv mandelmassan grovt och mosa samman med strösocker och äggvita med hjälp av en gaffel.

8. Täck en plåt med bakplåtspapper och spritsa eller klicka ut smeten i 15 lika stora klickar.

9. Grädda bottnarna i mitten av ugnen (varmluft 185 grader) i ca 10 minuter.

10. Låt bottnarna svalna helt och hållet innan du fyller dem.

11. Klicka ut pannacottavispet på biskvibottnarna och jämna till med en tesked. 

12. Ställ bottnarna i kylskåpet medan du förbereder chokladen.

13. Hacka den vita chokladen grovt och smält i microvågsugnen under 30 sekundersintervaller. Rör om mellan varje gång.

14. Låt chokladen svalna tills den inte känns varm längre men fortfarande är rinnig. Häll upp chokladen i en kopp som inte är för djup och tillräckligt vid för att biskvierna ska gå att doppa.

15. Doppa varje biskvi i chokladen och garnera direkt med frystorkade hallon eller strössel. Tips är att sticka in en liten skalkniv snett i botten på biskvin när du doppar. Mycket lättare än att använda fingrarna :)

16. Servera biskvierna direkt eller förvara i kylskåpet.