Donuts
Jag har ju planerat hela sommaren att jag ska baka donuts, riktiga ringmunkar men det har aldrig riktigt funnits tid och därför inte heller blivit av. Men i helgen fick jag en hel dag oplanerad och då fanns det tid för ett heldagsbak :) Riktigt en hel dag tar det ju inte, men jag har en tendens att dra ut på saker och ting när jäst kommer in i bilden.
 
Munkar ska ju friteras, har man ingen fritös så funkar det lika bra i en stor kastrull, men var noga att det inte kommer vatten ner i oljan då det kan börja brinna. Det behövs inte mycket för att det ska bli farligt, jag exempelvis sköljde av verktyget jag använde för att plocka upp munkarna med utan att torka det torrt och då blev det ett jäkla liv i kastrullen. Så tänk på det - Inget vatten när du håller på med närmare 200-gradig olja! Man behöver inte fylla hela kastrullen med olja utan bara precis så det täcker munkarna när dom sväller och dom blir ca 5 cm höga.  
 
Får du många munkar över så är det helt OK att frysa de munkar som du inte har dekorerat eller rullat i socker. Du rullar dom i socker eller dekorera dom först när de tinar upp efter att du tagit dom från frysen. Men det är såklart svårslaget med en helt nybakad donut med socker på! ;)
 
 
 
 
 
 
 
Ingredienser donuts:
100 gram smör
3 dl mjölk
1/2 paket jäst
7 msk socker
3 msk vaniljsocker
2 krm salt
4 äggulor
ca 1 liter vetemjöl
Frityrolja eller rapsolja
 
Gör såhär:
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av degvätskan tills jästen smält ordentligt sedan häller du på resten av degvätskan. 
3. Blanda ner de torra ingredienserna och till sist äggen och blanda allt till en slät men väldigt klibbig deg. Har du bakmaskin och degkrok så använd det - men bara tills smeten är slät.
4. Låt jäsa i 1 timme
5. Kavla ut degen tills den blir ca 1 cm tjock (kavla inte för mycket, då får du tunna munkar).  Stansa ut munkar med ett glas eller annan rund form. En flasköppning kan passa för att stansa ut hålet i mitten.
6. Låt jäsa 30 min till.
7. Fritera på båda sidor i 180 gradig olja tills dom är gyllenbruna på båda sidor.
8. Vänd munkarna i socker eller doppa dom i glasyr
 
Ingredienser glasyr:
75 gram smör
5 dl florsocker
0,5 dl mjölk
Valfri hushållsfärg eller pastafärg
1 msk kakao
 
Gör såhär:
1. Smält smöret i en kastrull, låt svalna
2. Vispa smöret slätt med florsocker och mjölk.
3. Vill du ha flera färger så dela upp glasyren i 2 skålar, och färga dom olika eller ha kakao i en utav dom. 
4. Doppa munkarna eller bred på med kniv.
5. Dekorera med valfritt strössel, hacka nötter, kokos osv.