Mini bakelse med vaniljkräm och hallonpannacotta
Jag hade fikavecka på jobbet för några veckor sedan och det är nästan så man får lite prestationsångest av kollegornas förväntningar samtidigt som jag tycker det är kul för då får jag en god anledning att testa något nytt.
 
Nackdelen med att testa nya recept är om det går åt pipan för att man har hittat ett dåligt recept... Den här gången vara det ett dåligt recept, men jag har testat mig fram och modifierat receptet både för enkelhetens skull och för att det ska bli bra! En av fördelarna med den här lilla bakelsen är att man inte behöver använda en ugn.
 
Receptet finns under bilden!
 
(null)
 
 
Ingredienser:
14 st digestivekex
100 g smält smör
7,5 msk marsanpulver
3 dl mjölk
150 g frysta hallon
Saft från 1 citron
4 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2,5 gelatinblad
lingonpulver, färska hallon och färsk mynta till garnering
 
Gör såhär:
 
1.Mixa kexen till fina smulor. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
2. Täck din form (min form är avlång 29x11 cm)  med bakplåtspapper (även kanterna om du inte har en springform) och tryck ut kexmassan i botten på den. Packa kexmassan tätt, tätt ordentligt! Slarva inte här får då kommer bakelsen rasa isär när du skär den i slutet!
 
3. Låt formen stå i kylskåpet!
 
4. Gör i ordning vaniljkrämen! Jag har än så länge inget bra recept på vaniljkräm men denna fungerar lika bra med färdig vaniljkräm. Jag tog 3 dl mjölk tillsammans med 7,5 msk torrvara för att få till en vaniljkräm.
5. Bred vaniljkrämen ovanpå digestivebotten och ställ tillbaka formen i kylen.
 
6. Koka upp hallonen i en kastrull tillsammans med citronsaften tills hallonen lösts upp till ett mos.
7. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett hallonmos utan kärnor.
 
8. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
9. Häll vispgrädde och strösocker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och ta kastrullen åt sidan.
10. Häll i hallonmoset och koka upp under omrörning igen.
11. Ta kastrullen åt sidan, krama ur gelatinbladen och rör ner i gräddblandningen tills de lösts upp. Viktigt att du gör detta med kastrullen borta från plattan annars skär den sig.
 
12. Häll över blandingen i en skål och låt stelna i kylen i minst 2,5 timme.
13. Ta ut skålen och kontrollera att den stelnat helt genom att stoppa ner en sked i pannacottan. Om den är helt stelnad så vispa upp den med en elvisp i någon minut.
14. Lägg pannacottavispet i en spristpåse och spritsa ut över vaniljkrämslagret. 
 
15. Skär upp kakan i bitar. Tvätta av kniven mellan varje drag så får du fina bakelser utan kladd. Tidskrävande men det kommer vara värt det.
 
16. Garnera med färska hallon och mynta och ev. pudra över lite lingonpulver. Servera direkt eller förvara dom i kylskåp i max 1 dygn.