Oreo chocolate and vanilla cheesecake
Denna Oreo chocolate and vanilla cheesecake är ett recept av Manulea (Passion4Baking) och som jag bakade strax före min semester förra året. Receptet finns här, men finns också under bilden översatt till svenska.
 
Såhär i efterhand tror jag att jag skulle skippa vaniljessensen (därav är den inte med i receptet nedan) för jag tyckte den störde övriga smaker litegrann och så kunde jag ha öst på lite mer jordgubbar i mittenlagret! Man kan aldrig ha för mycket jordgubbar... ;) God blev den iallafall och maffig som få.
 
Ett plus också är att lagren är så pass fasta att du kunde bygga ihop hela kakan på en gång och slapp vänta på att lager för lager skulle sätta sig :)
 
 
 
Ingredienser (browniebotten):
150 g mörk choklad (70%)
75 g osaltat smör
2 stora ägg
175 g strösocker
30 g mjöl
10 g kakao
0,3 tsk havssalt
1 tsk vaniljsocker
 
Ingredienser (Oreo mascarpone-kräm):
2 pkt Oreo,kex
5 dl kall vispgrädde 
240 g mascarpone (kall)
195 g florsocker
 
Ingredienser (choklad cheesecake fyllning):
300 g mörk finhackad choklad
100 g osaltat smör, skuren i bitar
1 dl espresso kaffe
4 gelatinblad
150 g strösocker
250 g mascarpone färskost (rumstemp)
3 stora ägg (rumstemp)
En nypa salt
 
150 g jordgubbar skurna och hackade
 
Gör såhär (Browniebotten):
1. Lägg chokladen i en skål tillsammans med smör och smält det över ett vattenbad.
2. Ta ägg, socker och vaniljsocker i en annan skål och blanda ihop lätt.
3. Rör sedan försiktigt ner chokladsmeten.
4. Blanda ihop mjölk, kakao och salt och vänd ner i smeten.
5. Häll smeten i en springform klädd i bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 170 grader i 25 minuter. Låt svalna helt innan du ställer den i kylskåp för förvaring.
6. Klä övre delen av formen med OH-papper, eller tårtplast. Browniebotten måste vara helt sval innan du fortsätter med resten av cheesecaken.
 
Gör såhär (Oreo mascarpone-kräm):
1. Vispa ihop grädde, mascarpone och florsockernågra minuter tills det är fluffigt. Var noga så du inte vispar smeten för hårt. Om det skulle ske så kan du ha i några teskedar kall vispgrädde och blanda försiktigt.
2. Krossa oreo-kakor och blanda ner försiktigt. Det är inte säkert du behöver använda alla kakor, ta i eftersom tills du ser hur mycket du vill ha.
3. Ställ åt sidan under tiden du gör den andra fyllningen.
 
Gör såhär (Choklad cheesecake-fyllning):
1. Separera vita coh gula från äggen och ställ åt sidan.
2. Lägg choklad och smör i en stor skål över vattenbad och rör tills smeten blivit silkeslen. Låt svalna några minuter.
3. Lägg gelatinblad i blöt i 5 minuter.
4. Krama ur gelatinbladen och blanda med espressokaffet, rör tills gelatinbladen har löst upp sig.
5. Ta en skål och vispa ihop den smälta choklad/smör-smeten, kaffe och gelatin, äggulor, mascarpone och salt. Vispa till smeten är slät.
6. Vispa äggvitorna i en ren rostfri skål på låg hastighet i ca 1,5 minut. Tillsätt socker en sked i taget och vispa därefter på hög hastighet i ca 3 min tills marängen är glansig och tjock. 
7. Ta skålen med chokladcheesecake-smeten och vänd försiktigt ner marängen med en slickepott tills du inte kan se strimmor av marängen längre. Ställ åt sidan. 
 
Gör såhär (Montera cheesecaken):
1. Häll halva Oreo-krämen över den svala browniebotten.
2. Fortsätt med halva chokladcheesecake-smeten ovanpå.
3. Placera skivade jordgubbar över hela cheesecaken.
4. Fortsätt med ett till lager Oreokräm och sista lagret med chokladcheesecake-fyllningen.
5. Låt stå i kylen i några timmar, helst över natten före servering.