Passionsfrukt- och lime biskvier
Våren är verkligen kalastid i min familj och nu har jag 30 år, 50 år och 60 års-kalas inom bara två-tre månader som ska firas inklusive mitt eget. Sedan har vi en del icke-jämna födelsedagar att fira också såklart, perfekta tillfällen att baka med andra ord :)
 
Biskvier har jag testat att baka en enda gång förut och det gick väl sådär men i helgen bestämde jag mig för att testa två olika recept och hittade därför tips till mig själv hur jag ska göra för att det ska vara lite lättare att lyckas med biskvierna. 
 
Fördelen med biskvier är dessutom att du kan baka dom långt innan och frysa in dom. Så slipper du baka i panik veckan före kalaset! Och just ja, dom är ju glutenfria ;)
 
Fastnade för detta recept som kommer ifrån bloggen Emelies bakverk och är himmelskt gott. Emelies Bakverk hittar du här. Receptet hittar du även under bilderna!
 
 
 
 
Ingredienser:
 
Biskvibotten:
250 gram mandelmassa
125 gram strösocker (1 1/2 dl)
60 gram äggvita (2 st)
 
Passions- och lime-fyllning:
200 gram rumsvarmt smör (skär det i små bitar så blir det varmt fortare)
2,5 dl florsocker
1 äggula
6 st passionsfrukter
2 st lime
 
Garnering:
250 gram vit choklad
Ca 50 gram mörk choklad
 
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 185 grader (varmluft)
 
2. Riv mandelmassan. Vispa med elvisp mandelmassa och strösocker. Tillsätt lite äggvita i taget tills du har en jämn smet.
 
3. Fyll en spritspåse och spritsa lagom stora biskvier. Tänk på att de flyter ut en aning i ugnen så gör dom lite mindre än du egentligen vill ha dom.
 
4. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Vänd dem sedan upp och ned.
 
5. Vispa smör, florsocker och äggula på hög effekt tills du har en ljus, luftig smörkräm.
 
6. Skrapar ur passionsfrukterna och pressa ur så mycket saft du kan i en sil med baksidan av en sked. Häll saften i smörkrämen, Riv skalet av limen och pressa i saften från en av dom. (OBS! Låt passionsfrukterna och limen ligga framme så de är rumsvarma. Är saften från passionsfrukterna och limen kall så kommer smörkrämen skära sig).
 
7.Tillsätt passionsfruktsaften och limesaften i smörkrämen och vispa ihop till en jämn smet.
 
8. Fördela smörkrämen med hjälp av en sked på biskvibottnarna.
 
9. Ställ dem svalt i ca. 1 timme eller tills smörkrämen stelnat.
 
10. Smält den vita chokladen försiktigt över ett vattenbad. Doppa biskvierna och låt dem torka helt. Tänk på att inte doppa biskvierna när chokladen är för varm för då kommer den rinna av.
 
11. Smält den mörka chokladen över vattenbad och ringla tunna streck över biskvierna.