Minisemlor
I februari är ju som brukligt semmelsäsongen igång, detta trots att fettisdagen inte är förrän i mars. Jag har aldrig fastnat för smaken av mandelmassa som finns i vanliga semlor men på senare år så finns det ju en uppsjö av smaker på semlorna. Min favorit är vanilj, även kallad Drömsemla, men detta receptet är på helt vanliga klassiska semlor :)
 
Semlor är rätt rejäla bullar så därför var det roligt att göra mini-semlor. Allt som är smått är ju så sött och vill man ha mer är det ju bara att ta två ;)
 
Receptet på semmelbullarna kommer från Fridas bakblogg och du får ihop 30 st bullar.
Vill du inte fylla och montera ihop alla semlorna så minska på receptet på fyllningen lite.
Receptet finns under bilderna, lycka till!
 
 
 
 
 
Ingredienser semmelbullar:
25 g jäst
2.5 dl mjölk
0.5 dl strösocker
1 tsk kardemumma, mortlad
1 nya salt
5 dl vetemjöl
50 g smör, rumsvarmt
 
Ingredienser fyllning:
200 g riven mandelmassa
2 msk Mjölk
Smulorna från bullarna när du gröper hål
+ 2 dl Vispgrädde, vispad
 
Gör såhär semmelbullar: 
1. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. 
2. Tillsätt resten av ingredienserna, mjölet lite i taget och arbeta ihop en smidig deg.
3. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela i 30 jämnstora delar. Rulla varje degbit till en boll. Lägg på bakpapperklädda plåtar.
4. Lägg över en bakduk och låt sedan jäsa i 1.5-2 h.
5. Sätt ugnen på 225°c när det är ca 15 min av jästiden kvar.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca. 8 minuter – till gyllene. Låt sedan svalna. Bullarna går utmärkt att förvara i frysen.
 
7. Rör ihop ingredienserna till fyllningen, utom vispgrädden.
8. Skär toppen av bullarna (eller klipp med en riktigt vass sax) i trekanter. 
9. Gröp ut ett lite hålrum med baksidan av en tesked och fyll hålet med mandelmassan.
10. Vispa grädden och spritsa över de fyllda bullarna innan du lägger på locket försiktigt.
11. Pudra över florsocker!