Iskaffe
Har ni också en pågående värmebölja? Nu är sommaren verkligen här, och inte så konstigt egentligen - vi är ju mitt uppe i den. Jag har knappt reflekterat över det då sjukdom och vab har hägrat hemma under i princip hela juni månad. Vi är på bättringsvägen så snart så kan jag ta tag i sommaren på riktigt :)
 
Men som sagt, värmebölja har vi och då måste man svalka sig. Jag gillar ju som jag sagt tidigare inte kaffe, men mina gäster brukar däremot göra det och då är ett (hett) tips att testa göra eget iskaffe. Förvånansvärt enkelt och (enligt mina smakprovare) väldigt gott!
 
Receptet kommer från Fridas bakblogg och finns också längst ner i inlägget. Fördelen är att om du inte använder upp alla kaffeiskuber så kan du lätt spara dom till en annan dag då dom ändå ligger i frysen ;)
 
 
Ingredienser (räcker till 4 portioner):
1 liter kokt kaffe
3 msk ljus sirap
1 nypa salt
Kall mjölk + vaniljpulver
 
Gör såhär:
1. Koka upp kaffet och blanda ner sirap och salt. Låt det svalna helt och häll sedan upp det i iskubsformar. Låt stå i frys i minst 3 h.
2. Fyll serveringsglas med isbitar och låt stå i ett par minuter tills dom smält litegrann. Häll sedan på mjölk som du blandat ut med lite vaniljpulver och servera!