Fransk maräng
Det finns 3 olika typer av maränger man kan baka: Italiensk maräng, schweizisk maräng och fransk maräng. Italiensk är den typen som du bakar av genom att koka upp en sockerlag och hälla i marängsveten under konstant vispning. Schweizisk maräng bakar du genom att vispa den över ett vattenbad och till slut Fransk maräng bakar du i ugnen.
 
Fransk maräng är den vanligaste typen i Sverige skulle jag säga och den maräng-varianten som du köper i butik för att använda i en marängswiss eller att krossa över glass :)
 
Maränger är även roliga att baka just på grund av att det går att färga dom i alla världens olika färger och ännu roligare blir det att öva på att testa olika tyllar och spritstekniker om man vill det.
 
Sedan är de söta och goda att äta upp efteråt såklart!
Här kommer ett helt vanligt recept på maränger, ursprungligen från Fridas bakblogg.
 
 
 
Ingredienser:
5 äggvitor
2.5 dl strösocker
Färger om du vill färga dom
 
Gör så här:

1. Börja med att sätta ugnen på 100°c varmluft och klä två plåtar med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
2. Vispa upp äggvitorna i en torr och fettfri bunke. Vispa med elvisp eller i din köksassistent tills du får ett fast skum.
3. Tillsätt socker lite i taget under konstant vispning. Låt marängsmeten vispas i ett par minuter, tills den är blank och fin – utan sockerkristaller.
4. Dela eventuellt upp smeten i olika bunkar om du vill färga den i olika färger. Tillsätt sedan färg och rör ihop. Jag använde pastafärg! Använder du karamellfärg så var sparsam med färgen då den lätt späder ut marängen.
5. Spritsa ut marängsmeten på plåtarna med jämna mellanrum.
6. In i ugnen och låt marängen torka i ca. 1.5 h, låt de sedan stå på eftervärme tills ugnen svalnat helt.