

Ingredienser:
50 g jäst (1 pkt)
4 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1.5 g saffran
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
12-15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Russin
Gör så här:
1. Börja med att blanda mjölk och grädde och smula ner jästen i en stor skål. Blanda tills du ser att jästen är löst, och ja, vätskan SKA vara kall, du behöver inte värma vätskan innan.
2. Mortla saffran tillsammans med 1 tsk strösocker. Häll sedan ner det i jästblandningen.
3. Tillsätt resterande ingredienser, lite mjöl i taget och arbeta ihop till en smidig deg i en köksassistent. De sista av mjölet som jag tillsätter brukar jag arbeta ihop för hand. Stjälp därefter upp degen på ett mjölat bakbord.
4. Dela degen i hälften. Kavla ut till en rektangeln och skär i ca 2 cm breda remsor/längder som du sedan formar till lussebullar.
5. Lägg russinen i blöt.
6. Lägg på en bakpapperklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 1-2 h.
7. Lägg russinen i blöt och när det är ca 20 min kvar av jäsningstiden så slå på ugnen på 225 grader över- och undervärme.
8. Pensla bullarna med ägg, tryck fast två russin på varje bulle och grädda sedan mitt i ugnen i ca. 7-9 minuter, tills bullarna fått en fin gyllene färg. Låt svalna innan du lyfter dem från plåten.
0