När jag såg att Frida hade bakat denna cheesecake på hennes instagram så blev jag så galet sugen att testa jag också! Den är verkligen så god som den ser ut, godaste cheesecake-smeten jag smakat på, på länge :)
Detta är ett recept jag skrivit om till en mindre form (16cm), så vill man göra en större sats så kolla in Fridas originalrecept här som är till en 22 cm form istället.
En sak jag gjorde däremot för första gången var att jag kokade sötad kondenserad mjölk i 2 timmar för att få den att bli karamelliserad (dulche de leche) och den blev så mycket lenare än vad den färdigköpta är. Så har du tiden så rekommenderar jag absolut att koka den själv, men annars går det precis lika bra med den köpta varianten.
Receptet för den mindre formen finns under bilderna!




Ingredienser kexbotten:
200 gram digestivekex
100 gram smör
Ingredienser fyllning:
300 g färskost
0,75 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
150 g dulche de leche
2 dl vispgrädde
1,5 dubbeldaim
Ingredienser topping:
125 gram dulche de leche
1 dl vispgrädde
0,5 st dubbeldaim
Gör så här (botten):
1. Börja med att klä en springform med löstagbar kant med bakplåtspapper (både botten och runtom kanten). Smöra kanten lite så får du lättare papperet att fästa.
2. Mixa digestivekexen till ett fint smul. Smält smöret och blanda med kaksmulorna. Häll ut smulet i formen och tryck ut till en jämn botten – packa hårt med t.ex. undersidan av ett glas eller en sked. Ställ i kylskåpet medan du gör fyllningen.
Gör såhär (fyllning):
1. Börja med att klä en springform med löstagbar kant med bakplåtspapper (både botten och runtom kanten). Smöra kanten lite så får du lättare papperet att fästa.
2. Mixa digestivekexen till ett fint smul. Smält smöret och blanda med kaksmulorna. Häll ut smulet i formen och tryck ut till en jämn botten – packa hårt med t.ex. undersidan av ett glas eller en sked. Ställ i kylskåpet medan du gör fyllningen.
Gör såhär (fyllning):
1. Vispa färskost, florsocker, vaniljsocker och dulce de leche med elvisp till ett fluff. Tillsätt därefter vispgrädden och vispa allt till ett fast fluff.
2. Finhacka daimen och rör ner den i smeten. Häll fyllningen i formen och bred ut jämnt.
2. Finhacka daimen och rör ner den i smeten. Häll fyllningen i formen och bred ut jämnt.
3. Ställ tillbaka i kylskåpet och låt stå i minst 5 timmar, gärna längre.
Gör såhär (topping):
Gör såhär (topping):
(Gör detta steg strax före servering)
1. Tag ut cheesecaken ur kylskåpet och bred på dulce de leche.
2. Vispa grädden och spritsa eller bred den på cheesecaken. Toppa med finhackad daim.
3. Servera direkt!
0