Daimkaka i långpanna
Detta recept har jag haft läääänge, i 12 år ungefär och jag har tyvärr ingen aning om varifrån det kommer ursprungligen då jag haft det nerskrivet för hand i en gammal receptbok. Men den här kakan är så otroligt god så då måste jag ju digitalisera den här också :)
 
Kakor man kan göra i långpannor är väldigt tacksamt att baka då det dels blir många bitar av en "baksession" och att de går att frysa in så man lätt kan ta fram när man får fikagäster.
Ska ni baka bara en kaka i sommar, så ska ni baka denna! Recept under bilderna!
 
 
 
 
Ingredienser (kaka):
4 ägg
4 dl strösockerr
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g smält smör
2 dl mjölk
 
Ingredienser (glasyr):
100 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
2-3 dubbeldaim
 
Gör såhär (kakan):
1. Slå på ugnen på 160 grader varmluft.
2. Vi börjar med kakan genom att smälta smöret och ställ det åt sidan.
3. Vispa ägg och socker poröst och luftigt.
4. Sikta ner mjölet och bakpulvret i smeten.
5. Tillsätt mjölken och det smälta smöret och vänd försiktigt runt till en jämn smet.
6. Bred ut smeten i en långpanna eller form ca 25x35 cm som är klädd med bakplåtspapper.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills den är lite gyllenbrun och provstickan är torr.
8. Låt kakan svalna lite innan du börjar med glasyren.
 
Gör såhär (glasyren):
1. Hacka upp daimen, lite blandat med både finhack och grovhack.
2. Lägg alla ingredienser (utom daimen) i en kastrull och låt koka upp på medelvärme under tiden du rör om. 
2. Ta kastrullen av plattan och rör ner 2/3 av den hackade daimen. Rör om tills chokladen smält ihop med övriga ingredienser.
3. Bred ut glasyren över den avsvalnande kakan och strö därefter resterande daimhack över kakan som dekoration.
4. Låt glasyren stelna i rumstemperatur innan du skär upp kakan i rutor.
Kakan kan med fördel frysas in, lägg bakplåtspapper mellan lagren så att de inte klibbar ihop.
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress