

125 g mörk choklad
2 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
2 st ägg
1,5 dl mjöl
150 g vit choklad
2 äggulor
1,5 gelatinblad
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g färskost
3 st gelatinblad
2 dl vispgrädde
1. Slå på ugnen på 175 garder (över- och undervärme). Klä sedan en springform (ca 20 cm) med bakplåtspapper både i botten och runt kanterna. Smöra kanterna för att få papperet att fästa på kanterna. Alt. använd tårtplast men då klär du in kanterna efter att du gräddat browniebotten.
2. Smält smöret i en kastrull och ta av från plattan. Hacka chokladen och rör ner i det smälta smöret direkt och rör tills chokladen smält.
3. Blanda ner socker, vaniljsocker och salt och rör ihop.
4. Ha i ett ägg i taget och blanda mellan varje.
5. Sikta och vänd ner mjöl tills du har en jämn smet.
6. Ha smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Den ska vara fast i kanterna och lite lös i mitten. Ställ den direkt i kylen och låt kallna antingen över natten eller i minst 4 timmar.
Gör såhär (vit chokladmousse):
1. Ta fram grädden ca 30 minuter före du börjar.
2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
3. Vispa grädden fast, men inte hårt i en bunke.
4. Smält choklad och smör i en annan bunke över vattenbad.
5. Ta av bunken från vattenbadet och tillsätt gelatinbladen. Rör om och blanda väl. Skulle det bli gelatintrådar är det bara att försikta värma blandningen över vattenbadet lite mer så löser sig gelatinet i chokladen. Få inte panik om det ser riktigt skuret ut, det ordnar sig när du har i äggen sen.
6. Vispa äggulorna lite lätt i en egen bunke och tillsätt dem med chokladblandingen och blanda väl.
7. Blanda i lite av den vispade grädden i chokladblandningen och rör om. Tillsätt därefter resterande grädde och vänd ihop med luftiga tag.
8. Häll moussen över browniebotten. Ställ tillbaka tårtan i kylen så moussen stelnar.
Gör såhär (röd vinbärsmousse):
1. Ta fram grädden en stund innan så den är rumsvarm. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Koka vinbären med sockret tills de mjuknar, 5-10 minuter ungefär. Passera dom sedan genom en sil så att du får bort kärnorna.
3. Rör ner gelatinbladen i den varma vinbärspurén, och låt purén svalna. Jag ställde den i kylen ca 15 minuter så den blev sval.
4. Vispa upp färskosten, och vispa sedan ihop färskosten med purén.
5. Vispa grädden i en egen bunke och vänd sedan ner den i färskosten.
6. Häll moussen över den stelnade vit chokladmoussen och tillbaka i kylen i minst 4 timmar eller över natten för att stelna.
Spänn upp formen, dra försiktigt bort papperet eller plasten från kanterna. Garnera och servera!
Jag gjorde som Erika och använde inte all mousse i tårtan utan tog undan lite som jag hällde i silikonformar och stoppade in i frysen. Perfekt att dekorera tårtan med sedan!
0