Daimkladdkaka
Denna har jag suktat länge efter att baka, men efter långdragna förkylningar så har det dragit ut på tiden. I helgen däremot fick jag äntligen tillfälle :) Egentligen en helt vanligt kladdkaka med chokladganachen uppepå, men jag fick sådant daimsug och då såg denna extra smaskig ut.
 
Jag skulle däremot rekommendera en lite mindre form än den jag gjorde i, så du får en lite högre kaka så jag har förtydligat lite i receptet som ursprungligen kommer från Cake by Mary. Den blev iallafall himmelskt god och om man vill kan man ta lite kolasås att ringla över ;)
 
 
 
 
 
Ingredienser (kladdkakan):
100 g smör
100 g mörk choklad
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 krm salt
1 dubbel-daim (á 56g)
 
Ingredienser (chokladganache):
200 g mjölkchoklad
1 dl grädde
35 g smör
 
Garnering
2 dubbel-daim (á 56)
 
Gör såhär (kladdkakan):
1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
2. Smält smöret i en stor kastrull. Finhacka chokladen och häll det i det smälta smöret. Rör om tills all choklad har smält.
3. Rör i socker, vaniljsocker och ägg.
4. Sikta i mjöl, salt och kakao. Blanda ihop till en jämn smet.
5. Hacka daimen och rör ner i smeten och häll sedan över smeten i en smörad och bröad springform (ca 20 cm).
6. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min och ställ åt sidan att svalna något under tiden du börjar med chokladganachen.
 
Gör såhär (chokladganachen):
1. Hacka chokladen till chokladganachen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull.
2. Värm tills chokladen smält, ta bort kastrullen från plattan och rör i smöret.
3. Häll ganachen i formen över kladdkakan.
4. Hacka daimen till garneringen och strö över ganachen. Ställ i kylen tills ganachen stelnat. 

Hugg in och njut! Servera gärna med lite vispad grädde, färska bär och som sagt varför inte ringla lite choklad/kolasås på toppen ;)
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress