Dulche de leche-bullar
Det var min sambos födelsedag för några veckor sedan och till fika så ville han att jag skulle baka kanelbullar. Men för att göra en liten tvist på det hela så delade jag bulldegen och gjorde vanliga kanelbullar av den ena halvan och den andra halvan fyllde jag med dulche de leche (karamelliserad mjölk). Kolafyllning och havssalt tänkte jag var en superbra kombo och visst blev dom goda.
 
Det var dock lite trickigt att göra snurror av den då dulche de lechen är rätt lös, det enklaste är nog att rulla ihop degen och dela upp den och lägga i bullformar för att slippa så mycket kladd.
 
Istället för strösocker så strösslade jag lite flingsalt över - mumsigt! Bör ätas direkt!
 
 
 

Ingredienser:
5 dl standardmjölk
50 g jäst
1.5 msk färdigmalen kardemumma
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl

Fyllning:
1 burk karamelliserad mjölk
Flingsalt

Sockerlag:
1.5 dl Strösocker
1.5 dl Vatten

Garnering
Flingsalt

Gör så här:
1. Häll mjölken i bunken till din köksassistent. Smula ner jästen och tillsätt kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Vätskan behöver inte vara ljummen utan den ska vara kall!

2. Tillsätt smöret i bitar och arbeta därefter in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.

3. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop degen till en rulle. 

4. Dela degen i 2 cm stora delar och lägg i bullformar på en bakplåt.

5. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C över- och undervärme när det är 20 minuter kvar av jästiden. 

6. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter. Under tiden som bullarna gräddas så gör du iordning sockerlagen. 

7. Koka upp socker och vatten tills alla sockerkristaller har löst upp sig. Ställ åt sidan och svalna lite.

8. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över flingsalt och låt svalna.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress