Cheesecake kan jag aldrig få nog utav, så himla gott! en cheesecake ska vara krämig och luftig och så lägger den sig inte som en sten i magen efteråt. En cheesecake med citron gör dessutom att det känns lite fräschare när det söta blandas med det sura från citronen.
Receptet kommer från grymma Camillas på My Kitchen Stories men finns också nedanför bilderna.
Åh, vad jag saknar dagsljuset nu! Jag har för dåliga lampor i mitt kök när det är mörkt ute och bilder blir så mycket bättre fotade i dagsljus - men ni får hålla tillgodo helt enkelt. Snart är våren här (även om snömängden indikerar på annat).



Ingredienser (botten):
15 digestivekex
100 g smör
15 digestivekex
100 g smör
Ingredienser (fyllning):
600 g färskost
1,5 dl vispgrädde
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal från 2 citroner
Ingredienser (citronspegel):
saft från 3 citroner
Rivet skal från 1 citron
0,5 dl vatten
1 dl strösocker
3 äggulor
2 gelatinblad
25 g smör
Dekorera:
2 dl vispad grädde
Citronskal från 1 citron
Gör såhär:
1. Klä en springform (20 cm) med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
2. Mixa kexen till ett fint smul med en stavmixer, mortel, kavel eller dyl.
3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
4. Tryck ut kexmassan i botten på springformen till ett jämnt lager med en sked.
5. Ställ formen i kylskåpet medans du gör fyllningen.
6. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
7. Tillsätt florsocker, rivet citronskal och vanilj. Vänd försiktigt samman till en jämn smet.
8. Bred ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager.
9. Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra citrontoppingen.
10. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten och ställ åt sidan.
11. Lägg alla ingredienser till citronspegeln i en kastrull.
12. Rör om med en handvisp i kastrullen och låt blandningen koka upp på medelvärme under konstant omrörning i ca 3 minuter.
13. Ta kastrullen från plattan och krama ur vattnet från gelatinbladen innan du tillsätter dom. Rör om så du ser att de smälter.
14. Tillsätt smöret och rör om till en jämn smet.
15. Häll citronsmeten över din cheesecake och ställ tillbaka den i kylskåpet för att stelna innan du dekorerar och serverar. Kan med fördel stå över natten.
1. Klä en springform (20 cm) med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
2. Mixa kexen till ett fint smul med en stavmixer, mortel, kavel eller dyl.
3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
4. Tryck ut kexmassan i botten på springformen till ett jämnt lager med en sked.
5. Ställ formen i kylskåpet medans du gör fyllningen.
6. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
7. Tillsätt florsocker, rivet citronskal och vanilj. Vänd försiktigt samman till en jämn smet.
8. Bred ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager.
9. Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra citrontoppingen.
10. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten och ställ åt sidan.
11. Lägg alla ingredienser till citronspegeln i en kastrull.
12. Rör om med en handvisp i kastrullen och låt blandningen koka upp på medelvärme under konstant omrörning i ca 3 minuter.
13. Ta kastrullen från plattan och krama ur vattnet från gelatinbladen innan du tillsätter dom. Rör om så du ser att de smälter.
14. Tillsätt smöret och rör om till en jämn smet.
15. Häll citronsmeten över din cheesecake och ställ tillbaka den i kylskåpet för att stelna innan du dekorerar och serverar. Kan med fördel stå över natten.
0