Jag har länge tänkt experimentera och testa att baka en kladdkaka på den nya ruby chokladen som kommit. Det är en helt ny framodlad kakaoböna som heter Ruby där chokladen är naturligt rosa och har en lite bärig karaktär. Denna choklad är ännu ganska svår att få tag på, men förhoppningsvis kommer det väl mer framöver. Jag köpte min vid ett besök i huvudstaden när jag besökte Hötorgets saluhall.
Experimentet gick dock bra, den blev jättegod även om den fick en lite annorlunda färg i genomskärning på grund av den rosa tonen.
Receptet finns längst ner under bilderna om ni är sugna att testa!



Ingredienser:
100 g smör
100 g ruby choklad
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 g (jag använder varmluft) och smöra en springform på ca 22 cm.
2. Smält smöret och chokladen tillsammans på låg värme. Detta för att inte chokladen ska bli för varm, då skär den sig. När allt är smält ta av kastrullen från värmen och ställ den åt sidan.
3. Rör ihop ägg och socker i en bunke.
4. Vänd ner resterande ingredienser. Sikta med fördel ner dom.
5. Vänd sist ner choklad/smör-blandningen och arbeta ihop till en klumpfri smet.
6. Häll smeten i den smörade formen och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.
7. Ta ut och ställ kakan direkt i kylen att stelna i ca 2 tim.
Servera gärna med vispgrädde eller vaniljglass och färska bär!
0