Kladdkaka med hallonpannacotta och chokladmousse
I slutet av förra veckan stod grillning på schemat och jag skulle ansvara för efterrätten. Varenda gång så vill jag gärna passa på att baka någonting jag inte har bakat förut, speciellt när det gäller just efterrätt. Är det fikabröd spelar det inte så stor roll, då gör jag gärna något jag bakat förut, men denna gång blev det nytt!
 
Jag måste definitivt testa att baka mer mousse-bakverk för det är ju så gott och luftigt!
 
Själva kompositionen hittade jag hos Camilla Hamid, och receptet på hallonpannacottan och chokladmoussen kommer ursprungligen från Mykitchenstories.se men kladdkakan är den som jag brukar baka. Receptet i sin helhet finns längst ner under bilderna. 
 
 
 
 
 
 
Ingredienser (kladdkaka):
100 g smör
100 g mörk choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Ingredienser (hallonpannacotta):
100 g frysta hallon
1 msk citronsaft
2,5 dl vispgrädde
3 st gelatinblad
1,5 dl florsocker

Ingredienser (chokladmousse):
200 g mörk choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde

Färska bär och chokladgodis till garnering

 
Gör såhär (kladdkakan):
1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft och smöra en springform ca 20 cm.
2. Smält smöret och rör ner chokladen. Rör tills chokladen smält helt och ställ åt sidan.
3. Rör ihop socker och ägg i en bunke. Tillsätt därefter mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ihop.
4. Rör ner smörblandningen i smeten och rör tills smeten är slät.
5. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 15 minuter. 
6. När kakan är klar i ugnen ställ den direkt i kylen.
 

Gör såhär (hallonpannacottan):
1. Värm upp de frysta hallonen tillsammans med citronsaften och rör om hela tiden tills du får ett hallonmos.
2. Sila moset genom en finmaskig sil så att du blir av med kärnor och ev. bitar. Ställ åt sidan.
3. Koka upp vispgrädde i en kastrull och dra åt sidan. Ha sedan i hallonmos och florsocker. Rör om och låt koka upp i ytterligare någon minut. Dra kastrullen åt sidan, krama ur gelantinbladen från vatten och rör runt till de löst upp sig. Låt svalna något innan du häller pannacottan över kladdkakan.
4. Ställ formen i kylskåpet igen medan du förbereder chokladmoussen.

 Gör såhär (chokladmoussen):
1. Grovhacka den mörka chokladen och smält i microvågsugnen i 30 sekunders-intervaller.
2. Låt chokladen svalna lite innan du blandar ner 1 äggula i taget.
3. Vispa grädden till mjuka toppar. Blanda ner en klick av vispgrädden i chokladsmeten innan du har i hela chokladsmeten i vispgrädden.
4. Vispa till en jämn smet.
5. Har du silikonformar kan du hälla upp chokladmoussen i dem för att stelna i frys, annars kan du hälla moussen direkt på hallonpannacottan så fort pannacottan stelnat lite och låta mousselagret stelna helt i kylskåpet innan du lossar tårtan från formen.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress