Pinocchiotårta
Finns det något bättre på sommaren än en gräddtårta med jordgubbar? Det känns lite som sommaren börjar lida mot sitt slut, men det är ju faktiskt bara 1 augusti idag så vi har en tredjedel kvar.
 
Himmelskt gott att äta är en så kallad pinocchiotårta som består av en slags sockerkaksbotten kombinerad med maräng, massor med grädde och (om jag får välja) jordgubbar. Det finns en hel uppsjö av namn på den här tårtan men för mig har den alltid varit en pinocchiotårta :)
 
Receptet kommer ursprungligen från Fredrik Fika, men jag har uteslutet nötterna. Vet att en del har mandelspån på istället men jag har valt att ha min helt plain. 
 
Det går självklart bra att ha i vilka frukter eller bär man vill, bara fantasin sätter gränser :)
Receptet finns också under bilderna!
 
 
 
 
 
 
Ingredienser (Sockerkaksbotten):
75 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 äggulor
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk

Ingredienser (Marängen):
4 äggvitor
2 dl strösocker

Garnering:
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
0,5 liter färska bär

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Börja med sockerkaksbotten och att röra smör och socker pösigt, tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.
3. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten, tillsätt mjölken och rör ihop till en jämn smet.
4. Därefter startar du med marängen genom att vispa upp äggvitorna tills det formas mjuka toppar, tillsätt sockret medan du fortsätter vispa. Vispa marängen tills sockret löst upp sig.
5. Klä en långpanna med bakplåtspapper. 
6. Bred ut sockerkakssmeten jämnt på papperet.  Fördela marängen ovanpå sockerkakssmeten.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Ta av kakan från plåten och låt svalna helt.
7. Vispa grädden med vaniljsockret. Dela tårtbotten i två delar och fördela grädden och bär över ena delen med marängsidan uppåt, lägg den andra delen ovanpå med marängsidan uppåt.
8. Avsluta med massa bär på toppen.
 
Tårtan bör ätas hyffsat snabbt efter att du gjort klart den, för annars upplever jag att marängen inte blir lika krispig. 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress