Tips inför julbaket!
Nu inför jul så bakas det generellt sett mer ute i hushållen än inför någon annan högtid, så jag tänkte passa på att dela med mig av lite tips på hur du lättare lyckas med julbaket :) Och då tänker jag framförallt på julgodis!
 
- Hur får du bakplåtspapper att passa i en fyrkantig form, när du exempelvis ska göra fudge?
Blöt papperet och skrynkla ihop det till en boll med händerna, sedan bara att släta ut och passa ner i valfri form.
 
- Lättaste sättet att få jämna och fina knäck utan knäcksmetskladd över hela köket?
Köp en knäcktratt! (även kallad doseringstratt/portionstratt) Ett av de bästa redskap jag har i köket, funkar klockrent och ger superfina knäck utan en massa kladd!
 
- Hur får du kylskåpskallt smör att bli rumsvarmt hyffsat snabbt?
Rumsvarmt smör är ingenting du kan stressa fram. Mikra absolut inte! Är du en sån som planerar ditt bakande så mät upp rätt antal gram smör och låt den stå framme i rumstemp över natten och baka morgonen efter. Ett annat tips är att tärna upp smöret i tärningar, då får det rätt temperatur fortare. Ännu fortare går det om du hyvlar smöret med en oshyvel.
 
- Min fudge vill inte stelna, vad kan jag ha gjort för fel?
Använd godistermometer när du bakar julgodis! För att få fudge och kolor till rätt konsistens så är rätt gradantal enligt recept otroligt viktigt att följa och detta lyckas du endast med om du använder en termometer. För lågt gradantal kan ge dig en fudge som vägrar stelna och bara fortsätter vara en rinnig smet oavsett hur länge du låter den stå i kylskåpet.
 
- Hur undviker du enklast att få sirap över hela köket när du bakar kolor och knäck?
Ett jättebra tips när du håller på med sirap är att ta rätt mått och tryck ut formen av måttet i de torra ingredienserna du ska blanda sirapen med. Exempelvis i ett recept som innehåller strösocker/vetemjöl - måtta upp mängden strösockret/vetemjöl, ta sedan rätt mått för sirapen och använd måttets baksida och tryck ner i sockret/mjölet så du får formen av måttet kvar i sockret/mjölet. Därefter fyller du hålet du gjort med sirap och får rätt mängd direkt utan att kladda med mått. Har du flera mått sirap som ska i smeten så gör du bara fler gropar som du sedan fyller. 
 
- Jag lyckas inte med smält choklad på tryfflar, den rinner bara av, varför då?
När du smälter choklad oavsett vit, ljus eller mörk så låt den stå och svalna lite innan du doppar tryfflar. Är chokladen alldeles för varm så kommer den rinna av tryffeln, men har chokladen fått svalna en liten stund "fastnar" den bättre på tryffeln.
 
Jag har preppat för julgodisrecept som kommer publiceras här från nu och fram till jul som jag hoppas ni får användning utav.
 
 
Lycka till med julgodis-baket!
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress