Jag testade att baka Key Lime Paj för första gången när mina mostrar fyllde 50 år! Hade aldrig ätit eller bakat denna innan, men efter att ha sett Roy Fares bakprogram United State of Cakes, där han förklarade enkelheten i spritstekniken så var jag tvungen att testa. Den här pajen är något av det godaste du kan äta! Söt och syrlig samtidigt och gärna med lite bär till ;)
Roy Fares recept som du hittar här, men även finns under bilderna.




Ingredienser (pajskal):
100 g smör
200 g digestivekex
30 g strösocker
100 g smör
200 g digestivekex
30 g strösocker
Ingredienser (fyllning):
1 burk sötad kondenserad mjölk á 397 g
125 g pressad limesaft + skal från 1 limefrukt
125 g pressad limesaft + skal från 1 limefrukt
1 msk vaniljsocker
30 g äggula
110 g ägg
Ingredienser (maräng):
300 g strösocker
120 g vatten
120 g vatten
150 g äggvita
Färska hallon till dekoration
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
2. Mixa kexen väl i en matberedare och blanda kexsmulet med socker i en bunke.
3. Smält smöret och tillsätt med smulet och blanda ordentligt.
4. Fodra en pajform (28 cm) med löstagbar kant med smulblandningen. Tryck ihop med fingrarna tills du har ett täckande skal över hela formen. Grädda i ugnen i 15 minuter och låt därefter svalna på ett galler.
5. Sänk ugnen till 170 grader.
6. Blanda ihop kondenserad mjölk, limesaft, limeskal och vaniljsocker i en bunke.
7. Vänd ner äggulorna och sedan äggen och rör ihop till en slät blandning. Låt den stå och dra i 15 minuter.
6. Blanda ihop kondenserad mjölk, limesaft, limeskal och vaniljsocker i en bunke.
7. Vänd ner äggulorna och sedan äggen och rör ihop till en slät blandning. Låt den stå och dra i 15 minuter.
8. Fyll pajskalet med fyllningen och baka i ugnen i ca 15-20 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna på galler, sätt sedan pajen i kylen i ca 2 timmar.
9. Koka upp socker och vatten till 121 grader. Under tiden kan du vispa äggvitorna till ett skum på medelhög hastighet.
10. När sockerlagen uppnått rätt temperatur så häll den med en tunn stråle över äggvitorna under tiden som de konstant vispas på max. Vispa tills den svalnat av sen är det klart att använda.
10. När sockerlagen uppnått rätt temperatur så häll den med en tunn stråle över äggvitorna under tiden som de konstant vispas på max. Vispa tills den svalnat av sen är det klart att använda.
11. Bred eller spritsa på marängen på pajen, dekorera med färska hallon om du vill och sen är det bara att servera!
0