Detta blir sista inlägget före jul och jag vill passa på att önska er en riktigt God Jul!
Min svärmor fyller år några dagar före julafton och inför en födelsedagsmiddag så ordnade jag en citron- och passionsfruktspaj toppad med italiensk maräng. Den påminner i uppbyggnaden om en key lime paj men fyllningen är det som skiljer dom åt.
Så nu tänker jag ta lite ledigt och så kommer jag tillbaka i mellandagarna med efterrättstips till nyår!
Receptet på pajen hittar ni som vanligt under bilderna!




Ingredienser botten:
200 gram digestive kex
100 gram smör
30 gram strösocker
Gör såhär:
1. Smält smöret
2. Mixa sönder kexen till ett fint smul i en matberedare eller stavmixer.
3. Blanda kexsmuleet och strösockret och sist blandar du ner smöret.
4. Tryck ut bottensmulet i en pajform (ca 26 cm)
5. Grädda i ugnen på 180 grader varmluft i ca 8-10 min.
6. Låt pajskalet svalna på ett galler.
Ingredienser fyllningen:
1 burk sötad kondenserad mjölk (obs! Sötad inte karamelliserad!)
125 g passionsfruktjuice
Saft från 1 citron
Skal från 1 citron
3 äggulor
2 ägg
Gör såhär:
1. Blanda ihop kondenserad mjölk, passionsfruktjuicen, citronsaften till en smet.
2. Blanda därefter ner äggulorna och sist äggen.
3. Se till att du får en jämn smet och blanda försiktigt med liten handvisp.
4. Riv skal från citron och blanda ner i smeten.
5. Låt smeten stå och dra i minst 15 min innan du häller upp den i det svala pajskalet.
6. Grädda i ugnen på 170 grader varmluft i ca 15-20 minuter.
7. Låt pajen svalna igen på galler och ställ sedan i kylen i minst 2 timmar.
Ingredienser italiensk maräng:
300 gram strösocker
120 gram vatten
150 gram äggvita
Gör såhär:
Detta fungerar absolut bäst med en köksmaskin som vispar under tiden.
1. Koka strösocker och vatten tills du uppnått 121 grader.
2. Under tiden sockerlagen håller på koka så vispa äggvitan på medelhög hastighet.
3. När sockerlagen har rätt temperatur, höj visphastigheten till max och med en tunn stråle häll i sockerlagen i äggvitan under vispningen.
4. Vispa tills marängen svalnat och häll upp en spritspåse och spritsa ut över pajen.
Klar att servera!
0