Ljust flätat bröd
Att baka bröd är egentligen någonting jag medvetet brukar undvika, detta trots att jag tycker det är ganska kul när jag väl kommer igång. Jag köper också ganska ofta jäst med tanke att jag ska baka och så hinner den gå ut på datum innan jag kommit mig för att sätta en deg.
 
Idag var jag ledig så då passade jag på att baka ett av mina favoritbröd. Såklart är det alltid godast nygräddat!
Receptet finns längst ner och kommer ifrån Manuela Kjeilen, vars hemsida du hittar här.
 
 
Ingredienser:
50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten (37 grader)
1 ½ tsk salt
300 g lätt kvarg
13 dl vetemjöl special
1 rumstempererat ägg
Vallmoffrön
 
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke och häll över det ljumma vattnet. Rör om tills du ser att jästen har löst sig.
2. Skopa i kvargen, ta i saltet och merparten av mjölet.
 
3. Knåda degen väl, gärna i en köksmaskin. Den ska vara smidig men inte superklibbig. Låt degen därefter jäsa under plast i ca 30 minuter.
 
4. Ta upp den färdigjästa degen på en mjölat bakbord. Knåda den och dela i 6 lika stora delar. Rulla ut bitarna till avlånga längder. Fläta ihop 3 st till ett bröd och de andra 3 till ett bröd. 
 
5. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
 
6. Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under plast i ytterligare 20 minuter.
 
7. Vispa ägget lätt och pensla över bröden. Strö på vallmofrön och grädda därefter i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
 
8. Låt bröden svalna på ett galler när du tagit ut dom.
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress