Kladdkaka med vit choklad och citronfrosting
I år har vi ÄNTLIGEN fått massvis med blåbär på de amerikanska blåbärsbuskar vi planterade i trädgården för sisådär 6 (!) år sedan. Jag har plockat av båda buskarna två gånger och det fortsätter mogna nya bär. Just amerikanska blåbär tycker jag egentligen passar bäst till dekoration, i jämförelse med svenska blåbär som jag gärna har i bakverken istället så därför blev inspirationen att jag ville dekorera med blåbären samtidigt som jag ville baka något enkelt.
 
Det fick bli en kladdkaka på vit choklad som då blir ganska söt men som gjordes sig riktigt bra ihop med en lite friskare citronfrosting. Ni hittar receptet under bilderna!
 
 
 
Ingredienser (kladdkakan):
100 g smör
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
 
Ingredienser (frosting):
100 g färskost
2 dl ovispad vispgrädde
saft från 1 citron
1 dl florsocker
 
Dekoration:
Några klickar lemoncurd
Amerikanska blåbär
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader och smöra en springform på ca 20 cm.
 
2. Smält smöret och chokladen tillsammans på låg värme. Detta för att inte chokladen ska bli för varm, då skär den sig. När allt är smält ta av kastrullen från värmen och ställ den åt sidan.
 
3. Rör ihop ägg och socker i en bunke.
 
4. Vänd ner resterande ingredienser. Sikta med fördel ner dom.
 
5. Vänd sist ner choklad/smör-blandningen och arbeta ihop till en klumpfri smet.
 
6. Häll smeten i den smörade formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.
 
7. Ta ut och ställ kakan direkt i kylen att stelna i ca 2 tim. 
 
8. Vänta med att göra frostingen till kakan har stelnat ordentligt.
 
9. Ha i alla ingredienser för frostingen i en bunke och vispa ihop det tills det blir en ganska fast krämig frosting. 

10. Spritsa eller bred ut frostingen på den kalla kladdkakan. Jag rörde även ut lite lemoncurd i en skål (för att få den bredbar) och spritsade därefter den i håligheterna för frostingen - och så lite blåbär ovanpå alltihopa!