Brysselkex
När mosters stora kille blir 5 år så ställer man självklart upp och bakar en av favoriterna: Brysselkex. Jag bakar sällan småkakor, det är personligen inte min kopp thé och jag kan svära ofta för att jag inte kommer överrens med degen men kakor blev det till slut. Jag kanske skulle haft lite mer karamellfärg på sockret - men goda blev dom!
 
Receptet kommer från Linda bakskola, men finns också längst ner.
 
 
Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
 
1 dl strösocker
Röd karamellfärg
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 160 grader (över- och undervärme).
2. Blanda 1 dl strösocker och några droppar röd karamellfärg i en plastpåse så att sockret färgas rosa. Sprid därefter ut sockret på en skärbräda.
3. Blanda snabbt ihop övriga ingredienser till en deg.
4. Dela degen i 2 bitar och rulla till 2 deglängder (ca 3-4 cm i omkrets).
5. Rulla deglängderna i det färgade sockret.
6. Skär degrullarna i skivor ca 4-5 mm.
7. Lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i ca 14-15 min. Håll koll på kakorna! Är dom inne för länge i ugnen blir sockret bränt och tappar sin rosa färg och blir brunt istället.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress