Semmelkladdkaka
Fettisdagen närmar sig med stormsteg och visst är semlor gott, men är du som jag ett riktigt kladdkakemonster så rekommenderar jag att testa att baka en semmelkladdkaka! Du får semmelsmaken men det går mycket fortare än att stå och baka egna semlor ;)
 
Receptet kommer från Fredriks fika men jag som inte är något fan av att få kardemummakärnor i tänderna har bytt ut dessa mot finmalen kardemumma istället och dekorerar kakan med rostade mandelspån. Detta blir magiskt gott!
 
 
 
 
Ingredienser:
150 g smör
100 g mandelmassa
2 tsk finmalen kardemumma
2 dl strösocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
 
2 dl vispgrädde
1 dl mandelspån
Florsocker att pudra över
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Klä en springform (20 cm) med ett bakplåtspapper i botten och smöra kanterna ordentligt.
3. Smält smöret i en rymlig kastrull och ta av från plattan.
4. Riv i mandelmassan i kastrullen och vispa samman med kardemumman och strösockret.
4. Knäck och vispa ner ett ägg i taget i kastrullen. Avsluta med att röra i vetemjölet.
5. Fyll formen och baka kakan mitt i ugnen i ca 15-20 minuter, den ska vobbla lite i mitten.
6. Låt kakan svalna helt i kylskåp, ca 2 timmar.
7. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna så dom får lite färg.
8. Dekorera kladdkakan genom att vispa grädde som du spritsar eller breder på kakan. Strö över de rostade mandelspån och pudra lite florsocker över innan du serverar.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress