Tror jag sagt det förut, men jag säger det igen, degar är egentligen inte min grej. Jag tycker det tar i regel alldeles för lång tid och jag kan hålla på planera ett bullbak i flera dagar innan det faktiskt blir av. Jag vill gärna rör ihop en smet, in i ugnen och så klart, men bullar behöver ju lite mer tid och kärlek än så. Däremot så är det ju alltid mödan värt när jag väl gör dom ;)
Detta receptet kommer från Fridas bakblogg, hon lyckas alltid komponera ihop goda bullrecept!
Jag gjorde dock inte egen vaniljkräm... Livet som småbarnsmamma har ibland sina begränsningar och detta var ett sådant tillfälle. Jag köpte en påse vanijkräm på affären som jag vispade ihop med lite mjölk enligt anvisningar på baksidan och det gick precis lika bra! Och dom blev jättegoda ändå :)
Receptet räcker till ca 30 bullar, jag fick bara ihop 26 stycken men jag tror jag gjorde dom lite större istället ;)


Ingredienser (degen):
5 dl mjölk (rumsvarm)
50 g jäst
1,5 msk kardemumma
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
12-15 dl vetemjöl
Ingredienser (fyllningen):
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl brunt farinsocker
1 tsk vaniljpulver
2,5 dl vaniljkräm
Ingredienser (sockerlag):
1,5 dl strösocker
1,5 dl vatten
Pärlsocker till garnering
Gör såhär:
1. Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen (utom vaniljkrämen) med en elvisp. Stäl åt sidan.
2. Häll mjölken i en bunke till din köksassistent. Smula ner jästen och tillsätt kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills du ser att jästen har löst sig.
3. Tillsätt smöret i bitar och arbeta därefter in vetemjölet lite i taget tills du ser att degen släpper från bunkens kanter. Sista dl mjöl brukar jag arbeta in för hand.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut en del i taget till en rektangel. Bred hälften av fyllningen (ej vaniljkrämen) på halva rektangeln och vik den sedan på mitten.
Skär ca 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra ihop till en bulle och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Upprepa samma procedur med den andra degbiten.
5. Låt bullarna jäsa under duk i ca 1,5 h. När det är ca 20 minuter kvar av jästiden så sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.
6. När bullarna jäst klart, gör en liten grop i varje bulle där du spritsar ner vaniljkrämen. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter.
7. Under tiden bullarna gräddas så gör du sockerlagen. Koka ihop socker och vatten i en kastrull och låt det sjuda tills sockerkristallerna smält.
8. Ta bullarna ur ugnen och pensla direkt på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.
9. Hugg in och njut!
0