Jag pysslar inte alltför mycket med degar, för jag tycker det tar lite lång tid och jag orkar sällan vänta på jäsningen. Men när jag väl gör bullar så tycker jag det blir kanongott!
Dessa med vaniljkräm påminner om högstadietiden när vi alltid sprang förbi Sockerbagar'n och fikade deras supergoda vaniljbullar. :)

Ingredienser:
1 pkt röd jäst (50 g)
100 g smör
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
2 dl marsán eller vaniljkräm till fyllning
1 ägg till pensling
Garnering:
50 g smält smör
1,5 dl strösocker
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt vätskan svalna till 37 grader och häll över jästen och rör om tills all jäst löst sig.
2. Tillsätt salt, socker och kardemumma och ca 2/3 av mjölet.
3. Arbeta ihop degen med händerna eller i en maskin till den är blank och smidig och släpper från kanterna. Låt den därefter jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop den. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Dela degen i två delar. Rulla en bit deg till en längd och dela den i 12 lika stora delar. Rulla till släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 15 minuter.
6. Häll vaniljkrämen i en spritspåse. Gör en grop i mitten av varje bulle och fyll gropen med vaniljkräm. Nu är det dags att slå på ungen på 250 grader över- och undervärme. Låt därefter bullarna jäsa ytterligare 10 minuter.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 5-10 min. Efter gräddningen penslas bullarna med smält smör och doppas i strösocker.
8. Ät och njut! Smakar absolut godast nygjorda!
0