Som jag nämnt tidigare så är macarons en liten knepig kaka att baka, men när man väl får till det med de fina "fötterna" på kakan så är det väldigt tillfredsställande! Söta, små och goda kakor som dessutom är glutenfria.
Detta recept hittade jag i min gömma och hade trott jag hade tappat bort det, men nu när jag hittade det så passar jag på att lägga ut det här också så det finns sparat i min receptbank.
Sugen på att testa macarons? Recept finns längst ner. Bli inte förskräckt om du inte lyckas första gången utseendemässigt, dom är garanterat goda ändå ;)
Detta recept ger ca 30-35 macarons!

Ingredienser (macarons):
150 g mandelmjöl
150 g florsocker
25 g kakao
120 g äggvitor, uppdelat i två skålar
35 g strösocker
150 g strösocker, till sockerlag
50 g vatten, till sockerlag
Ingredienser (apelsinsmörkräm):
150 g rumstempererat smör
150 g florsocker
1/2 msk mjölk
1 dl koncentrerad apelsinsaft
Gör såhär (macarons):
1. Sätt ugnen på 150 grader över- och undervärme.
2. Blanda mandelmjöl, florsocker och kakao i en bunke och ställ åt sidan.
3. Vispa upp hälften av äggvitan till ett mjukt skum och tillsätt strösocker (35 g) under vispning.
4. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en kastrull. Sätt plattan på hög värme och låt koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en kökstermometer.
5. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i en smal stråle ner i marängsmeten. Akta för stänk av hett socker!
6. Vispa marängen på hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, tar ca 10 minuter.
7. Rör i resterande äggvita i mandel, florsocker och kakaoblandningen du tidigare ställde åt sidan. Tillsätt ev. valfri färg. (OBS! Tänk på att färga smeten starkare än vad du tänkt eftersom den ljusnar när du bladnar i marängen. Använd inte karamellfärg då den löser upp marängsmeten utan använd pulver eller pastafärger).
8. Vänd i marängen i mandelblandningen och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Viktigt att inte blanda för mycket, smeten ska vara trögflytande.
9. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Får du små toppar från spritsen så kan du slå plåten mot ett bord några gånger så luften slås ur och då slätar dom till sig.
10. Låt plåten stå och vila/torka i minst 30 minuter innan du gräddar dom i ca 10-15 minuter i mitten av ugnen.
11. Låt macaronsen stå och svalna innan du försiktigt lossar dom från papperet, det är ömtåliga små kakor.
Gör såhär (Apelsinsmörkräm):
1. Vispa smöret så det blir fluffigt.
2. Vispa ner florsockret lite i taget i smöret.
3. Häll ner mjölken och apelsinsaften i smörkrämen och vispa försiktigt ihop. Tillsätt färg om du vill.
4. Spritsa ut smörkrämen på hälften av macronerna och tryck försiktigt ihop var och en med den andra hälften av macronerna.
Efter att du har fyllt kakorna kan du förvara dom i en burk i kylen innan servering.
0