Detta är ett resultat av olika recept som jag kombinerat ihop med inspiration från Camilla Hamids citronpaj och Leila Lindholms hallonmaräng. Jag har aldrig testat hallonmaräng förut, men det blev riktigt fräscht och gott och speciellt ihop med citronsmaken i pajen - succé!
Behöver jag nämna att den gick åt som smör i solsken bland fikagästerna! ;)
Receptet hittar du längst ner.



Ingredienser (paj):
14 st digestivekex
100 g smör
4 äggulor
2/3 av en burk sötad kondenserad mjölk (à 397 g)
Zest och citronsaft från 1 stor citron
Ingredienser (maräng):
1,5 stäggvitor
Saften från en halv citron
1,75 dl strösocker
100 g färska hallon
Gör såhär (paj):
1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
2. Smält smöret och mixa under tiden kexen till ett fint smul.
3. Blanda ihop det smälta smöret och kexsmulet till en formbar massa.
4. Tryck ut kexmassan i en pajform (ca 23 cm)och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
5. Sänk ugnen till 150 grader (över- och undervärme).
6. Vispa försiktigt ihop äggulor och sötad kondenserad mjök för hand.
7. Tillsätt citronzest och citronsaft och vispa igen till en jämn smet.
8. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
9. Låt pajen svalna helt i kylskåp i minst 3 timmar.
Gör såhär (marängen):
1. Vispa äggvita, citronsaft och 0,5 dl strösocker till ett fast skum
2. Tillsätt ytterliggare 0,5 dl strösocker och vispa till ett fast skum.
3. Rör sönder hallonen med resterande strösocker som är kvar och blanda därefter ner det i marängen i omgångar. Vispa därefter upp det till ett fast skum.
4. Spritsa eller bred marängen över den kalla pajen och bränn av med en gasbrännare.
0