Jag är ju som ni vet sedan tidigare inte superförtjust i att ha saffran i vartenda bakverk till jul. Men den här saffranstårtan gjorde jag och mamma redan förra året och den blir väldigt god! Kanske passar den bra såhär i lucia-tider om man vill bjuda på något enkelt och gott!
Den innehåller både saffran och vit choklad tillsammans med pepparkaksbotten så blev den fräsch utan att det blev för mycket saffranssmak.
Receptet kommer egentligen från Lindas Bakskola, men finns också under bilderna.



Ingredienser:
150 g pepparkakor
30 g smör
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
100 g vit choklad
1 pkt saffran
2 dl vispgrädde till garnering
Gör såhär:
1. Smält smöret och ställ åt sidan.
2. Mixa pepparkakor till ett jämnt smul i en matberedare eller med en svatmixer. Blanda ihop med det smälta smöret.
3. Tryck ut smulblandningen i botten på en springform ca 23 cm.
4. Häll saffranet i en liten skål och blanda ut med ca 2 tsk ovispad grädde. Ställ åt sidan.
5. hacka den vita chokladen och ställ åt sidan.
6. Vispa resten av grädden fluffig. Vänd därefter ner den kondenserade mjölken.
7. Bred ut hälften av gräddblandningen ovanpå pepparkaksbotten.
8. Strö över den hackade vita chokladen och ställ kakan i frysen så den får en hård yta.
9. Blanda ner saffranssmeten i resten av gräddblandningen och rör om ordentligt.
10. Bred ut saffransblandningen ovanpå den hårdnande kakan.
11. Låt stå i frysen ca 4 timmar så den blir genomfryst.
12. Före servering så vispa ca 2 dl vispgrädde och spritsa ut runtom kakan.
0